Ποτέ δουλειά την Κυριακή: Συλλαλητήριο στις 6:00 μ.μ στην πλατεία Κοραή

Ποτέ δουλειά την Κυριακή: Συλλαλητήριο στις 6:00 μ.μ στην πλατεία Κοραή

Εν μέσω αντιδράσεων και συλλαλητηρίων σε Αθήνα (πλατεία Κοραή) και Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή και Αριστοτέλους, 8 το βράδυ) εισέρχεται το απόγευμα προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Κοινό συλλαλητήριο διοργανώνουν στις 18:00 στην πλατεία Κοραή η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ. Η ΟΙΥΕ καλεί τα μέλη της να λάβουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έχουν προγραμματίσει για τις 19:00 στην Ομόνοια και τα προσκείμενα στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) σωματεία εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Στους δρόμους κατεβαίνουν έμποροι και εργαζόμενοι στα καταστήματα και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 20:30 στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι προγραμματίζουν συλλαλητήριο με σημείο συγκέντρωσης τη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους στις 20:00.

Εν τω μεταξύ, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προβάλει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το οποίο εξέδωσε έκθεση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα οι ενστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου αφορούν ακόμα και στην διατύπωση του άρθρου διαπιστώνοντας ότι χρήζει πληρέστερης και επαρκέστερης αιτιολόγησης ο τρόπος κατά τον οποίο θεσπίζεται η δυνατότητα λειτουργίας κατά τις Κυριακές.

Σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή το νομοσχέδιο – αλλαγές ζητούν οι έμποροι

Για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πιέζουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, δεδομένου ότι το σ/ν εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έμποροι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο διατάξεις που θα περιορίζουν τον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν να μην είναι οριζόντια η λειτουργία των Κυριακών για όλες τις περιοχές μιας περιφέρειας ή ενός δήμου, αλλά μόνο για τις πιο τουριστικές. Δηλαδή, αν αποφασιστεί στον Δήμο Αθήνας τα καταστήματα να λειτουργούν και τις 52 Κυριακές τον χρόνο, αυτό να αφορά μόνο τις πιο εμπορικές και τουριστικές γειτονιές. Το υπουργείο Ανάπτυξης βλέπει θετικά το αίτημα, λένε οι πληροφορίες.

Δεύτερο αίτημα του εμπορικού κόσμου είναι να επιτρέπεται στις τουριστικές περιοχές η λειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές και μετά τις 9 το βράδυ. Και το τρίτο αίτημα είναι ο αντιπεριφερειάρχης ή ο δήμαρχος, όταν παρέλθει το διάστημα των τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του οποίου πρέπει να έχει αποφασίσει ποιες ακριβώς Κυριακές θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, να υποχρεούται να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Να μην ισχύσει δηλαδή αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι, αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των τριών μηνών, τότε να επιτρέπεται η ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου (πηγή: in.gr).

Το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων για το συλλαλητήριο

«Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία – μέλη της να λάβουν μαζικά μέρος στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Κυριακή – Αργία. Η Κυβέρνηση μετά τη διάλυση των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων, με την Κατάργηση της Κυριακής Αργίας προχωρά σε ακόμα ένα καταστροφικό χτύπημα ενάντια στον κλάδο του Εμπορίου και στους εργαζόμενους σε αυτόν.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ»

Advertisements
Εικόνα | This entry was posted in Επικαιρότητα, Οργάνωση, Τοπικά Νέα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s